Blogi

Suomi-Koulu

Kettujen ja Norppien julisteet

Ketut ja Norpat tekivät lokakuun tunneilla hienot julisteet, jotka julkistettiin eilen, viimeisellä kerralla ennen syyslomaa. Myös Ilvekset ja Peipposet pääsivät paikalle ”julkkareihin”. Kettujen juliste esittelee suomalaisia kesälomamuistoja ja Norppien juliste talvista elämää. Julisteet ovat kaksikieliset, jotta myös Arbalèten koulun ranskalaiset oppilaat voivat tutustua niiden kautta suomalaiseen elämänmenoon.

Suomi-koulu jatkuu taas 7. marraskuuta. Aurinkoista syyslomaa!

Mainokset
Suomi-Koulu

Aurinkoisia syyspäiviä Suomi-koulussa

Syksyn alku on ollut Suomi-koulussa iloinen ja aurinkoinen. Puput ovat tutustuneet jo hyvin Vuokko-opettajaan ja Kisut Annaan. Oravat ovat jo aikamoisia konkareita koulussa, todella reippaita ja innokkaita oppilaita!Viime keskiviikkona Vuokko poseerasi Pupujensa kanssa epävirallisessa luokkakuvassa.  Tässä myös muutamia muita Rollinilla räpsäistyjä kuvia koulun pihalta ja luokista kolmelta eri keskiviikolta. Toivottavasti kuvien kautta välittyy jotakin tunnelmasta.

 

Suomi-Koulu

Lukuvuoden alun tunnelmia Rollinilta

Pariisin Suomi-koulun uusi lukuvuosi alkoi aurinkoisissa tunnelmissa. Joitakin pieniä Pupuja ja uusia Kisuja hiukan itketti aluksi, mutta kyyneleet kuivuivat nopeasti ja hymyäkin nousi pikkuhiljaa huulille kun päästiin leikkimään luokkaan. Puput puuhasivat ja piirtelivät Vuokko-opettajan kanssa.  Kisut tekivät tutustumisleikkejä ja välitunnilla syötiin eväitä yhdessä. Kisujen  oma Kisu-maskotti oli mukana pihallakin. Kaikki lapset halusivat sitä pidellä vuorotellen sylissä. Onkohan sille jo keksitty nimeä?  Oravat olivat tosi reippaita, jo isoja koululaisia. He osallistuivat aktiivisesti toimintaan luokassa.  Kouluvuosi on pyörähtänyt kivasti käyntiin, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tervetuloa taas ensi keskiviikkona!

Suomi-Koulu

Suomi-koulun kevätjuhla

Vuosi on taas vierähtänyt nopeasti ja Suomi-koulussakin on jo vietetty  kevätjuhlia. Oli taas aikamoista juhlahumua, tunnelmassa  oli iloa ja kevään riemua. Aloitimme perinteisellä Suvivirrellä, joka ei ehkä kaikkia oppilaita vielä kosketa, mutta joissakin vanhemmissa ja opettajissa herättää nostalgisia tunteita… Se merkitsee todella kouluvuoden päättymistä, alkavaa kesää. Oppilaitten esityksissä  oli lauluja ja tanssia Fröbelin palikoitten tahdissa. Arbalèten oppilaat esittivät ”Mageet sanat”-biisin ja jo edellisistä juhlista tutun ”Ihme ja kumma”-laulun ( ”kertaus on opintojen äiti” eli ihan hyvä verestää vanhaa jo opittua laulua)  Rollinin oppilaat osallistuivat laulun kertosäkeeseen.  Esitysten jälkeen oli vapaata seurustelua jolloin kaikki nauttivat vanhempien tuomista herkuista, ja tekivät ostoksia kirjakirpparilla ja ostivat karkkeja ja arpoja.. Lapsille tärkeintä taisi olla kasvomaalauksen saaminen, jonoa oli niin kuin aina! Onneksi meikkipöydän vieressä oli toinen pöytä jonka ääressä lapset saattoivat piirrellä tai värittää juhlaohjelman kuvassa olevaa perhosta. Meikkitaiteilijat Makka ja Maria loihtivat lapsille kauniita kasvomaalauksia, tuhannet kiitokset heille isosta urakasta! Juhlasalissa oli esillä myös Arbaléten oppilaitten ja Oravien ja Kisujen piirustuksia aiheesta ” Mikä tekee sinut onnelliseksi? ”, sillä Suomi on nyt tutkimusten mukaan maailman onnellisin maa… Myös Pupujen piirtämät perhepotretit olivat esillä, ne olivat kyllä todella koskettavia ja riemastuttavia. Aikamoisia taiteilijoita jo , nuo pienet Puput!! Suomi-koulun johtokunta kiittää lämpimästi kaikkia juhlien järjestelyihin osallistuneita vanhempia , erityinen kiitos Hanna Douaud’lle joka hoiti juhlien tehtävien koordinoinnin. Kiitoksia kaikille arpajaisvoittoja lahjoittaneille vanhemmille, varsinkin Sanna Meskaselle Laventelin arvokkaista  lahjoituksista ja Makka Elonheimolle ”Make up for ever”- lahjakasseista sisältöineen.

 

 

 

 

Kiitos Jetta Keräselle monivuotisesta  sihteerin urakasta Suomi-koulussa! Hän on ollut varsinainen supersihteeri, ja onneksi hän on yhä koulun kuvioissa mukana Arbalèten vanhempien edustajana. Meillä on nyt kaksi Hannaa koulun tehtävissä, Hanna Eskelinen sihteerinä ( joka on myös Norppien opettaja ) ja Hanna Douaud juhlavastaavana ja Rollinin vanhempien edustajana,joka teki juhlien tarjoilupöytään mahtavan voileipäkakunkin! Kiitos kaikille vanhemmille koko vuodesta ja varsinkin ihanille oppilaille jotka ovat olennaisin osa tätä meidän Pariisin Suomi-koulua. He antavat meille opettajillekin innostusta ja iloa ja tunteen työn tärkeydestä. Suomi-koulun lapset ovat kaikki ihania, jokainen omalla persoonallisella tavallaan.  Hyvää ja aurinkoista kesää kaikille! Syksyllä taas tavataan!

Suomi-Koulu

Oravien vierailu Arbalètella

Viikko sitten Oravat kävivät tutustumassa ”isojen kouluun” , jonne menevät syksyllä. Onhan se iso muutos heille, ja aikamoinen harppaus uuteen. Pienistä  Oravista tulee isoja Ilveksiä, se on jokavuotinen muodonmuutos Suomi-koulun eläinmaailmassa. Sillä aikaa kun Oravat ensimmäisellä tunnilla tutustuivat Päiviin, Ilvesten opettajaan, tämän vuoden Ilvekset menivät tutustumaan Piaan, joka opettaa Koppeloitten ryhmää, johon nykyiset Ilvekeset siirtyvät, ja osa Koppeloista taas tutustui Norppien luokkaan, jota Hanna opettaa.  Ensimmäisellä tunnilla Päivi esitteli Oraville Ilvesten kalenterin ja Aapisen, jonka lukeminen syksyllä aloitetaan. Tehtäviäkin tehtiin. Välitunnilla sitten kaikki oppilaat olivat yhdessä, Oravatkin pääsivät potkimaan palloa isompien oppilaitten kanssa. Tunnelma oli aurinkoinen. Toisen tunnin Oravat ja Ilvekset viettivät yhdessä tarinanopilla pelaten.

Tutustumisretki uuteen kouluun sujui Oravilta hyvin, ja olipa Oravien opettajasta myös ihmeellistä ja ihanaa nähdä entisiä Rollinin koulun oppilaita, jotka ovat kasvaa humahtaneet huimasti! Tänään oli lukuvuoden viimeinen  koulukerta sekä Rollinilla että Arbalètella. Ensi keskiviikkona on kevätjuhla, Foyer de Grenellessä. Siellä tavataan!

Suomi-Koulu

Tanssin hurmaa

Viime keskiviikkona oli Rollinin oppilaitten vuoro kokea liikunnan riemua Tuomas Lahden ohjauksessa.  Aluksi lapset istuivat ringissä, ja käytiin yhdessä kehon osia läpi, opittiin kehon sanat suomeksi. Sitten liikuttiin musiikin tahdissa kävellen, hyppien, maassa madellen ja välillä seisahtuen, aina sen mukaan mitä Tuomas sanoi, numerot yhdestä neljään vastasivat jokaista tehtävää. Tuomas kaivoi kassistaan kevyitä huiveja, joiden kanssa lapset saivat tanssia, tai joita lapset ”tanssittivat” . Ohuet huivit liitelivät, lensivät lasten käsissä, ja he kokivat huivien kanssa tanssin hurmaa ja iloa. Tehtiin myös siltoja, yksi lapsi teki sillan, toinen ryömi alta, sitten silta romahti ja toisesta lapsesta tuli silta, jonka alta toinen vuorostaan ryömi… Lopulta tehtiin aika pitkä silta, jonka alle muodostuneesta tunnelista lapset ryömivät vuorotellen. Lapset nauttivat tanssimisesta, musiikin rytmeistä, tunnelma oli iloinen. Lämpimät kiitokset  taas Tuomas!

 

 

Suomi-Koulu

Arbalèten oppilaat retkellä

Viime keskiviikkona Arbalèten oppilailla oli poikkeuksellinen koulukerta, koska se vietettiin ulkona. Retkipaikkana oli Arène de Lutèce. Sää oli suotuisa, aurinkoinen ja ihana! Jokaisella opettajalla oli omat rastit, joilla oppilaat kävivät vuorollaan.

Päivin pitämällä rastilla perehdyttiin sään havainnoimiseen opettelemalla mm.lämpömittarin lukemista, kuinka pilvet syntyvät, millaisia pilviä esiintyy, mitä tuuli on ja mistä suunnasta tuulee. Samalla oppilaat opiskelivat pääilmansuuntia, katsoivat kompassista missä suunnassa ne siellä puistossa olivat ja seurasivat pilvien matkaa ja niiden kehitystä taivaalla.

Pian rastilla puhuttiin luonnonsuojelusta. Oppilaat lukivat yhdessä ”tarua vai totta”-väitteitä luonnonsuojelusta ja miettivät esimerkiksi onko mansikoita parempi syödä kesällä vai talvella, onko kangaskassi parempi kuin muovipussi, ja syntyykö pyöräilystä ilmansaasteita. Lopuksi lapset kirjoittivat ajatuksiaan miten me kaikki voisimme suojella luontoa. Ajatukset koottiin ” luonnonsuojelupuuhun”.

Hannan rastilla tutustuttiin kaupungin eläinmaailman. Oppilaat tarkastelivat puistossa ympärillä olevia eläimiä ja niiden ääniä ja kaikki kertoivat omia urbaaneja eläinkokemuksiaan. Oppilaat pohtivat Hannan kanssa mistä mahtaa löytää siilin, sammakon tai muurahaisen ja millä tavoin eri eläimet löytävät ravintoa ja suojaa kaupunkioloissa. He keskustelivat myös ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta: onko suloinen pikkuhiiri ihmisen kannalta kiva vai kehno alivuokralainen ja onko esimerkiksi ampiaisesta, käärmeestä tai kastemadosta ihmiselle ollenkaan mitään iloa.

Maijan rastilla herätettiin  aisteja sulkemalla silmät ja kuuntelemalla kaupungin ääniä.Puiston äänimaailmaa valtasi linnut ja leikkivien lasten huudot. Oppilaat piirsivät kuulemansa äänet paperille. Mutta miltä näyttää aivastus?

Rasteilta ei ole valokuvia, koska kaikki opettajat keskittyivät  pohdintoihin ja tutkimuksiin oppilaitten kanssa. Mutta iloisesta eväshetkestä tässä muutama kuva. Ja luonnonsuojelupuu, jossa on lasten mietteitä luonnon suojelemiseksi.