Blogi

Suomi-Koulu

Vihdoinkin taas Suomi-koulussa!

Tämä Pariisin Suomi-koulun blogi yrittää nyt pikkuhiljaa heräillä Ruususen unestaan, johon se vaipui viime talvena. Koko kouluvuosi oli aika hankala. Liikennelakko rajoitti aika rajusti oppilaitten kouluun tuloa. Edes joulujuhliin kaikki lapset eivät valitettavasti päässeet. Kun lakko oli lopulta ohi, niin tulikin koronakaranteeni, eikä kouluun päässyt enää ollenkaan. Arbalèten opettajat lähettivät säännöllisesti tehtäviä ja videoitakin omille ryhmilleen. Pienille oppilaille etäopetus ei ole yhtä luontevaa, mutta hekin saivat epäsäännöllisesti jotakin tehtäviä ja videoita. Osa oppilaitten vanhemmista osallistui aktiivisesti facebook-ryhmässämme lukemalla siellä satuja tai postaammalla lasten terveisiä. Se oli ilahduttavaa. Ja niin FB- ryhmän kautta jonkinlainen yhteys pysyi kovan koronakevään aikanakin. Kouluvuosi päättyi virtuaaliseen kevätjuhlaan zoomissa. Tietysti olisi ollut hauskempaa juhlia oikeasti yhdessä, mutta ruudun kauttakin välittyi lämmin tunnelma ja jotkut oppilaista esiintyivät hienosti, musisoivat ja lausuivat runoja. Kiitos heille! Vaikka viime kouluvuosi oli vajavainen , siihen mahtui iloisia koulukertoja, ja kaksi helmeäkin, Arbalèten oppilaitten vierailu Radio Francen konsertissa, ja Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin hurmaava Lumikuningatar-tanssiesitys Rollinilla. Mutta sitten oli pitkä paussi jolloin koko Pariisi hiljentyi, niin myös Suomi-koulumme. Mutta koska ranskalaiset koulutkin ovat tänä syksynä käynnistyneet, niin mekin nyt taas aloitamme Suomi-koulun normaalisti lähiopetuksella, pitkästä aikaa. Vain Norppien ja lukiolaisten ryhmissä jatketaan etäopetusta. Ensimmäinen koulukerta oli keskiviikkona 16.9. ja voi sitä jälleennäkemisen riemua oppilaitten ja opettajien välillä. Kisujen opettaja Sannilotta Leime on nyt äitiyslomalla, hän sai suloisen tyttövauvan heinäkuussa. Sannilottaa tuuraa syksyn ajan Emilia Latvajärvi. Arbalètella Ketuilla on uusi opettaja, Kirsi Tanner. Lämpimästi tervetuloa uusille opettajille Pariisin Suomi-kouluun! Toivotaan että pysytään kaikki terveinä ja että tästä pyörähtää kiva kouluvuosi käyntiin! Ohessa muutama kuva Rollinilta 16.9. Pupujen,Kisujen ja Oravien ryhmistä! Iloista kouluvuotta kaikille oppilaillemme!

Suomi-Koulu

Syyslukukauden päätös

Lukukauden lopun ohjelmia Pariisin metro-ja junalakot sotkivat aika pahasti. Kaikki oppilaat eivät päässeet joulujuhliin, konserttiin eivätkä edes kouluun, kun kulkeminen oli hankalaa. Harmillista! Mutta joulujuhlissa keskiviikkona 11.12. oli kuitenkin  sen verran väkeä että tuli  juhlan tuntua ja jouluista tunnelmaa. Oli joululauluja ja glögin tuoksua, tarjoilupöydällä herkkua monenlaista, oli kirjakirppis ja arpajaisetkin. Kiitos kaikille vanhemmille jotka autoitte taas järjestelyissä. Tonttutyttö tuli tuuraamaan joulupukkia joka ei päässyt myöskään paikalle, hänellä taisi olla muita kiireitä. Vaikka  poroilla olisi voinut hurauttaa Pariisiin lakosta piittamatta, mutta näin joulun alla pukilla on paljon työtä…Arbalèten  oppilaat saivat kutsun yhdessä Länsi-Pariisin Suomi-koulun kanssa Radio Francen konsertin harjoituksiin keskiviikkona 18.12. Orkesteria johti suomalainen Mikko Franck, joka myös vastaili oppilaitten kysymyksiin. Ja Maria Ylipää tulkitsi tangoja.  Konsertti oli hieno kokemus kaikille. Kiitos myös Päivi Garcialle, jonka idea tämä kahden koulun yhteinen konserttiretki oli. Rollinilla joulukuun lopulla piirrettiin joulukortteja ja laulettiin.

Meni vähän pipariksi tämä lukukauden loppu, kun kaikki lapset eivät päässeet osallistumaan koulun tapahtumiin. Mutta toivotaan että uusi vuosi tuo tullessaan uusia seikkailuja Suomi-koulussa ja ihanaa yhdessäoloa! Kaikille Suomi-koulun oppilaille ja vanhemmille toivotamme iloista joulun aikaa ja uuden vuoden taikaa! Ensi vuonna tavataan taas! Suomi- koulu alkaa keskiviikkona 8.1.2020. Toivotaan että sitten metrot ja junat kulkevat jälleen, että kaikki oppilaat pääsevät Suomi-kouluun!

 

Suomi-Koulu

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Oravat pelasivat Suomi-muistipeliä viime keskiviikkona itsenäisyyspäivän kunniaksi. Kortit olivat erilaisia kuvia Suomesta ja joitakin paikkoja ja asioita  lapset tunnistivat hyvin. Joulupukin  kuvakin oli tietysti korttien joukossa.  Muistipeli on oppilaista aina hauskaa. Kisut ja Oravat lauloivat joululaulujakin yhdessä. Saa nähdä, tai pikemminkin kuulla, miten laulaminen luistaa ensi keskiviikkona joulujuhlassa…

Tervetuloa siis Pariisin Suomi-koulun joulujuhlaan Foyer de Grenelleen keskiviikkona 11.12. klo 14.30. Rollinilla on Suomi-koulua vielä juhlan jälkeisenä keskiviikkonakin 18.12. Toivotamme hyvää itsenäisyyspäivää kaikille Suomi-koulun oppilaille ja  vanhemmille!

Suomi-Koulu

Syyskuun kuvia Rollinilta

Pariisin Suomi-koulussa lukuvuosi on käynnistynyt kivasti. Vanhat oppilaat ovat tulleet iloisina kouluun ja uudetkin sopeutuneet nopeasti. Pienet Puput ovat viihtyneet hyvin Vuokon hellässä, hyvässä huomassa laulaen ja leikkien. Tässä muutamia sekalaisia kuvia Pupuista, Kisuista ja Oravista Rollinin koululta syyskuulta ja lokakuultakin. Nyt on syysloman aika ja Suomi-koulu avaa porttinsa jälleen keskiviikkona 6.marraskuuta.

Valoisaa, värikästä, iloista syyslomaa kaikille !

Suomi-Koulu

Koulutuspäivävierailu Saksassa

Pariisin Suomi-koulun opettajat saivat kutsun Bensheimiin Saksan Suomi-koulujen opettajien koulutuspäiville, jotka pidettiin viime viikonloppuna. Siellä oli osallistujia myös Länsi-Pariisin Suomi-koulusta sekä Itävallasta että Sveitsistä Saksan Suomi-koulujen opettajien lisäksi. Saksassa toimii noin 22 Suomi-koulua ympäri maata! Meidän Suomi-koulusta koulutuspäiville osallistuivat Norppien opettaja Hanna ja Oravien opettaja Laura. Ja se kyllä kannatti, sillä koulutus oli erittäin antoisaa! Tuli taas uutta inspiraatiota ja innostusta koko alkavaa kouluvuotta varten. Kouluttajina olivat kirjailija Eppu Nuotio ja Aurinkorannikon suomalaisen koulun opettaja Aino Nuortimo. Heille tuhannet kiitokset koulutuspäivien huikeasta, hauskasta ja hyödyllisestä sisällöstä! Kiitokset myös Inka Kuuselalle kutsusta Bensheimiin ja upeasti onnistuneesta kokonaisuudesta siellä viikonlopun aikana! Meillä Pariisin Suomi-koulun teemana on tänä vuonna kirjallisuus ja lukeminen, niinpä Saksan koulutuspäivien kirjallisuuspainotteinen teema sopi meille juuri nyt oikein hyvin. Kirjat ja lukeminen ovat tietysti aina tärkeä osa Suomi-koulua, mutta tänä vuonna painotamme kirjallisuutta erityisesti opetuksessamme. Niinpä voimme hyödyntää koulutuspäivillä saamiamme ideoita ja vinkkejä opetuksessakin. Tämä lukuvuosi on alkanut oikein hyvin sekä Rollinilla että Arbalètella. Edessä olevan kouluvuoden varrelle on jo kaikenlaisia suunnitelmia…

Suomi-Koulu

Kevätjuhla

Pariisin Suomi-koulun kevätjuhlaa vietettiin jo tutuksi tulleessa juhlasalissa, Foyer de Grenellessä. Ohjelma alkoi perinteisellä Suvivirrellä, joka aina herättää hiukan haikeita ja nostalgisia tunteita monien vanhempien kohdalla. Puput, Kisut ja Oravat loruttelivat ja lauloivat lavalla kaikki yhdessä opettajiensa kanssa. Sitten oli Ilvesten, Kettujen, Norppien ja Peipposten vuoro esiintyä. He lauloivat komeasti kolme laulua, Risto Räppääjä-elokuvasta tutun ”Elämä ei ole hassumpaa”-laulun, ja tunnelmallisen ”Taivas on sininen ja valkoinen” sekä ainakin joidenkin vanhempien omasta lapsuudesta tutun ” Liikennelaulun” .
Lopuksi Eira yllätti kaikki esittämällä spontaanisti aivan yksin yhden runon. Bravo Eira! Ja välillä laulettiin pari kansanlaulua kaikki yhdessä.
Esitysten jälkeen oli tuttuun tapaan iloista seurustelua, vanhempien tuomien herkkujen nautiskelua, kirpputori ja arpajaiset. Kasvomaalauksesta huolehtivat tällä kertaa oppilaat itse.Idea tuli Chloélta ja hänen äidiltään, ja muutkin tytöt innostuivat puuhasta. He tekivät todella taitavia ja kauniita kasvomaalauksia toisille oppilaille.Oli hauskaa että oppilaat myös osallistuivat! Juhlissa oli myös myynnissä uunituore lehtemme, ” Pariisin Suomi-koulun Sanomat” , jossa kerrotaan kuluneen kouluvuoden tapahtumista, esimerkiksi retkestä Luxembourgin puistossa,jossa Lea Nousiainen kertoi oppilaille puiston historiasta. Lehdessä on myös mm.juttu kaksikielisyydestä ja muuta asiaa. Lehden tuotto tulee koulun toiminnan tukemiseksi.Arpajaiset olivat tietysti jännä ohjelmanumero oppilaille. Iso kiitos kaikille arpajaisvoittoja lahjoittaneille tahoille! Kiitokset juhlavastaavillemme Annalle ja Hannalle juhlien järjestelyiden koordinoimisesta ja kaikesta. Kiitos kaikille muillekin aktiivisille vanhemmille avusta juhlissa ja tuesta koko kouluvuoden aikana. Erityiset kiitokset rahastonhoitajalle Juho Lipposelle, tanssija Tuomas Lahdelle, opas Lea Nousiaiselle. Kiitos myös Hanna Douaud’lle kirjalahjoituksista ja Hanna Sorsalle kanteleesta. Suuret kiitokset myös Suomen suurlähetystölle soitinlahjoituksista, Suomi Instituutille kokoustiloista, ja Helianna Herkkolalle iloisista kanteletunneista. Ja kaikille oppilaille sydämellinen kiitos tästä kouluvuodesta! Kohta on kesäloman aika…Pariisin Suomi-koulun opettajat toivottavat aurinkoista ja ihanaa kesää kaikille! Tavataan taas syksyllä.Suomi-koulu alkaa 11.syyskuuta.

Suomi-Koulu

Tanssitunti Rollinilla

Viikko sitten Puput, Kisut ja Oravat kokivat tanssin taikaa ja liikunnan iloa, kun tanssija Tuomas Lahti, oppilaamme isä, tuli pitämään tanssituntia kouluumme. Tuomas on jo useamman kerran vetänyt tanssitunteja oppilaillemme, ja on ollut muutenkin aktiivinen Pariisin Suomi-koulun toiminnassa. Olemme siitä todella iloisia ja kiitollisia. Tälläkin kertaa lapset nauttivat suunnattomasti tunnista. Oli huivien hurmaa, kun lapset saivat liidellä lennätellen huiveja musiikin tahdissa. Jännää oli myös tanssia parin kanssa pitäen paperinpalaa käsien, olkapäiden tai vaikka päiden välissä, ja paperia ei saanut pudottaa. Toinen vei, ja toinen liikkui sen mukaan eri suuntiin. Rollinin koulun voimistelusali täyttyi lasten naurusta ja riemun kiljahduksista ja musiikin rytmeistä. Tunnin jälkeen oppilaat kommentoivat : ”Olipa hauskaa! ” ” Oli tosi kivaa!”  ISO KIITOS Tuomas!

Suomi-Koulu

Opettajat vierailulla Unescossa

Talvisen lomatauon jälkeen Pariisin Suomi-koulu alkaa taas tänään. Mutta osa opettajista tapasi jo eilen, sillä saimme kutsun UNESCOon oppilaamme äidiltä Riitta Carrélta.  Vierailu oli antoisa, paljon kiinnostavaa asiaa kulttuurista ja koulutuksesta. Kiitokset Katja Konkolalle ja Piia Immoselle, jotka kertoivat meille UNESCOn toiminnasta ja Aleksi Kaleniukselle  kiitos oikein hyvästä luennosta koskien koulutusta sekä maailmalla että Suomessa.  Me opettajat saimme uutta tietoa ja ideoitakin, joita voimme hyödyntää opetuksessa. Ja kaiken lisäksi UNESCO palkitsi suomalaisen Ulla Koivulan ja ThingLinkin juuri vierailumme aikana!

 

http://www.goodnewsfinland.com/thinglink-claims-unesco-prize/

https://www.thinglink.com

Lämpimät kiitokset opastuksesta Riitta!

 

 

Suomi-Koulu

Kanteleet soivat jälleen!

Eilen taas kanteleet soivat Rollinilla kun Helianna Herkkola tuli toisen kerran pitämään musiikkituntia Oraville, Kisuille ja Pupuille. Soitettiin mansikka-ja mustikkasointuja, jotka Oravat oppivat nopeasti, ja pienemmätkin oppilaat oivalsivat aika hyvin. Laulettiin taas kultakaloja ja lysti-laulua. ”Leijonaa mä metsästän”- laulua laulettiin koputellen kanteleita niin että tuli viidakon tunnelmaa. Hauskaa oli taas! Kiitos Helianna!  Pariisin Suomi-koulu toivottaa iloista ystävänpäivää kaikille!