h1

Radikaali tavuviivahirviö

maaliskuu 17, 2015

Suomen kielessä on sellainen mielenkiintoinen ilmiö kuin klusiilien astevaihtelu. On olemassa kahdenlaista astevaihtelua: kvalitatiivista (laatuvaihtelu) ja kvantitatiivista (kestovaihtelu). Tai paradigmaattista eli radikaalia ja suffiksaalista.

Ymmärrätte varmaan, että tällaista on lapsille turha mennä selittämään.

Käytännössähän astevaihtelu tarkoittaa sitä, että tietyissä sanoissa kaksoiskonsonantit kk, pp ja tt vaihtelevat yksittäiskonsonanttien k, p ja t kanssa. Eli nappi – napit, takki – takit, tutti – tutit. Toisissa sanoissa yksittäiskonsonantit k, p ja t joko katoavat tai muuttuvat kokonaan toiseksi konsonantiksi: vika – viat, käpy – kävyt, pata – padat.

IMG_7668

Jottei menisi liian helpoksi, pp ei muutu miksikään sanassa pippuri – pippurit. Ja happi-sana pistää vielä paremmaksi ja vaihtaa siina sivussa muitakin kirjaimia.

Kyllähän näitä voi lapsille selittää. Heille ei vaan voi sanoa ”no se nyt vaan on niin”. Suomessa asuville lapsille astevaihtelua ei erityisesti opeteta, sillä lapset hallitsevat sen luonnostaan kuultuaan riittävästi esimerkkejä ympäristössään. Suomi-koulun ranskalais-suomalaiset lapsetkin useimmiten hallitsevat astevaihtelun puhuessaan, mutta kun sanoja aletaan siirtämään kynällä paperille tai liidulla taululle, he yllättäen kirjoittavatkin nappi – nappit.

Silloin heille täytyy tietenkin kertoa astevaihtelusta. Ja tehän tunnette lapset. He kysyvät: miksi? Sitten voi tovin puhua vahvoista ja heikoista asteista ja umpitavuista, mutta vastaus on aina sama: miksi?

Silloin on parempi kysyä lapsilta itseltään. Mitä ihmettä tapahtuu?

No kuules! toteavat kirjoitusta harjoittelevat Ilvekset Päivi-opelleen. Se on tavuviivahirviön vika! Tavuviivahirviö rrrrrrakastaa kirjaimia! Se jopa syö niitä! Ei kaikkia, sillä sillä on vähän heikko vatsa. K:t, p:t ja t:t maistuvat sille kyllä.

Ja tältä se näyttää:

IMG_7671

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s