h1

Eläimellistä menoa

huhtikuu 26, 2013

Tällä viikolla meno yltyi suorastaan eläimelliseksi Suomi-koulussa, kun jokavuotisen teemapäivän aiheena oli Suomen luonto ja eläimet.

Kissanpojat, Oravat, Ilvekset, Koppelot ja Norpat kiersivät päivän aikana opettajien valmistelemissa pajoissa, joissa eläimistöön tutustuttiin monin eri tavoin.

Soilan kanssa aloiteltiin ruohonjuuritasolta ja laulettiin lauluja ötököistä; hämähäkistä, heinäsirkasta ja muurahaisesta. Soilan oma luokka, musisointiin tottuneet Kissanpojat, kommentoi laulutuokiota reippaasti ”me laulettiin tä rä tä tä rää!”. Kyseessä oli tietenkin Peipon pesä –laulun kertosäe, tiri tiri teijaa.

musiikki

Lauran kolossa heittäydyttiin luoviksi, ja piirrettiin, väritettiin ja leikattiin eläimiä mahtaviin järvi- ja metsämaisemiin. Joissain taideteoksissa eläimet paljastivat ehkä todellisen luontonsa näyttämällä jopa hurjemmilta kuin tavallisesti ja toiset taas tallustelivat kuonot virneessä ihan muina miehinä. Lasten kollaasi tulee olemaan esillä kevätjuhlissa ja päätynee lopulta johonkin taidegalleriaan, niin hienolta näytti lopputulos!

askartelu

askartelu3

Päivin pajassa kakkajutut olivat kerrankin sallittuja ja jopa tarpeellisia. Oppilaat nimittäin tutustuivat eläinten luontoon jättämiin jälkiin: askeleisiin ja jätöksiin. Annettujen ohjeiden perusteella oppilaiden piti tunnistaa polkuja pitkin kulkeneet eläimet. Ylimääräistä päänvaivaa tuottivat ilveksen jäljet, sillä ne ovat lumessa ja lumettomassa maastossa hyvin erilaiset. Karhu oli onneksi kulkenut luokan poikki kakkimatta, mutta muut eläimet olivat jättäneet papanoitaan ja pökäleitään jälkeensä hyvinkin anteliaasti.

jäljet

Marika vei lapset metsään kuuntelemaan eläinten ääniä. Yhteistuumin todettiin, etteivät villieläimet niin kamalasti eroa kotieläimistä: susi ulvoo, haukkuu ja vikisee kuten koira, ilves mouruaa ja kehrää kuin kissa ja hirvi ammuu kuin lehmä. Ja karhukin saattaa vihellellä kulkiessaan. Opettajan kysymykseen ”miksi tikka hakkaa puuta?” oli lapsilla oitis vastaus valmiina: ”se etsii ruokaa; matoja ja ötököitä!”. Joku ehdotti tikan menyyksi myös spagettia ja ketsuppia, mutta voi olla, ettei eläinten keskuudessa vielä tunneta MasterChefiä.

DSCN0275

Hannan pihalla meno yltyi todella eläimelliseksi. Oppilaat muuttuivat hetkessä susiksi, karhuiksi, sammakoiksi ja jäniksiksi sillä aikaa, kun toisten tehtäväksi jäi arvailla, mikä eläin milloinkin oli vaihtanut paikkaa toisen oppilaan kanssa.

panto

Keväinen teemariehapäivä oli – kuten aina – rankka, mutta mukava. Opettajien jännityksen (kyllä! opettajiakin jännittää!) ja ajoittain yli-innostuneiden oppilaiden keskellä vähän jokainen sai testailla reaktionopeuttaan ja improvisaatiokykyjään. Se, minkä piti olla rauhallista puuhaa, saattoikin muuttua hetkessä jumppatuokioksi tai vastaavasti toimintahommissa saatettiin heittäytyä makoilemaan ihan reporankana kesken kaiken.

Tänä vuonna toimintapäivässä joustavien vaihtojen, pajojen valmistelun ja valokuvauksen apuna oli muutama vanhempi ja työpajoihin muutenkin osallistuneiden lukiolaisten ryhmä. Suuri kiitos myös heille!

Koppelot ja Norpat saivat kotitehtäväksi yhdistää tiettyjen eläinten jäljet ja jätökset internettiä SUOMEKSI käyttäen. Oikeat vastaukset tulevat blogiin loman viimeisen viikonlopun aikana.

Mukavaa ja toivottavasti lämmintä ja aurinkoista lomaa kaikille! Tavataan taas 15.5.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s